Mabel Alter
Mabel Alter begon haar carriere bij Lilly Green en Sonia Gaskells Ballet Recitel met Aart Verstegen, Alexandra Radius, Conrad van de Weetering, Hans van Manen, Jaap Flier, Martinette Janmaat,  Rudi van Dantzig en Willy de la Bye. Daarmee maakte ze deel uit van een van de belangrijkste periodes in de Nederlandse balletgeschiedenis. Zij danste bij diverse gezelschappen waaronder het Ballet van de Nederlands Opera, het Nederlands Ballet en uiteindelijk het Nederlands Dans Theater.

Mabel Alter danste repertoire van bekende choreografen waaronder: Rudi van Dantzig, John Butler (Carmina Burana), George Balanchine (o.a. Symphonie in C) en Hans van Manen met o.a. Klaar Af, Symphony in Three Movements, Feestgericht, Metaforen en Point Of No Return.
Naast het lesgeven aan de privé school was ze verbonden als docent aan de Rotterdamse Dansacademie.


KUNSTBENDE & AUDITIE COMMISIE
Mabel Alter was jurylid voor de afdeling 'dans' van de landelijke wedstrijd de Kunstbende en zit vaak in auditie commisie's van producties en support programma's voor professionals zoals het Inspiratie Project [i] van Simoncini en De Notenkraker en Abdallah en de Gazelle van Basra van de Dutch Don't Dance Division.

Mirella Simoncini and Mabel Alter © The Mabel Alter Balletschool
Picture: Mirella Simoncini and Mabel Alter © The Mabel Alter Balletschool

Mabel Alter
Mabel Alter took her ballettraining with Lilly Green and Sonia Gaskells Ballet Recitel together with Aart Verstegen, Alexandra Radius, Conrad van de Weetering, Hans van Manen, Jaap Flier, Martinette Janmaat,  Rudi van Dantzig and Willy de la Bye. And was a dancer with the Ballet van de Nederlands Opera, het Nederlands Ballet and the Nederlands Dans Theater. Several of her favourite choreographers, she danced their repertoire - are: Rudi van Dantzig, Hans van Manen and George Balanchine. Besides the school she also enjoyed teaching at Codarts Rotterdamse Dansacademie.

TALENTSHOW & THE NUTCRACKER
Mabel Alter has been a jury member for the Dutch national talentshow de Kunstbende and is a member for several several Audition Commisions including: Inspiration Project by Simoncini [i] and the productions Nutcracker and Abdallah by De Dutch Don't Dance Division.

 

DE NEDERLANDSE BALLETGESCHIEDENIS

Groepsfoto van het NDT gemaakt voor een televisie-uitzending. Foto: Ger Dijkstra. Collectie Theater Instituut Nederland. Linksboven in arabesque: Mabel Alter, zittend middenboven: Gérard Lemaitre, rechtsboven: Hans van Manen.Mabel Alter en Gérard Lemaitre in Colonnade  Choreografie: Aart VerstegenMabel Alter begon haar carriere bij Lilly Green en Sonia Gaskells Ballet Recitel. Daarmee maakte ze deel uit van een van de belangrijkste periodes in de Nederlandse balletgeschiedenis. In Nederland ontstond de professionele dansscène in de jaren veertig. De eerste erkende balletgezelschappen waren: het Ballet van de Nederlandse Opera (o.l.v. Darja Collin), het Ballet der Lage Landen (o.l.v. Mascha ter Weeme), het Scapino Ballet (o.l.v. Hans Snoek) en Ballet Recital (o.l.v. Sonia Gaskell). Enkele jaren later zou het Ballet Recital van Gaskell opgaan in Het Nederlands Ballet.

Tussen de balletgroepen brak een felle strijd uit om het verkrijgen van subsidie. In 1959 dwong de Gemeente Amsterdam het Ballet der Lage Landen en het Ballet van de Nederlandse Opera tot een fusie, zo ontstond het Amsterdams Ballet. In het zelfde jaar verlieten een aantal belangrijke dansers het Nederlands Ballet - waaronder Aart Verstegen, Jaap Flier en Marianne Hilarides - om hun eigen gezelschap op te richten: Het Nederlands Danstheater.

In 1961 was er opnieuw een gedwongen fusie, nu van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet, dit werd het Nationale Ballet in Amsterdam, de artistieke leiding was in handen van Sonia Gaskell. Daarmee waren er in 1961 in totaal drie grote gezelschappen in Nederland: Het Nationale Ballet, het Scapino Ballet en het Nederlands Danstheater.

Bekijk hier een fragment van Feestgericht uit 1960
Mabel Alter danst met zwarte spitzen, zwarte rok en witte blouse.
Lezen: Interview uit het kranten archief met Mabel Alter hier


Picture: Mabel Alter en Gérard Lemaitre in Colonnade  Choreografie: Aart Verstegen.


Mabel Alter giving an interview to the Dutch Don't Dance Division as one of the Pioneers of dance in the Netherlands.

Cultura Dossier Nederlands Dans Theater 
Het NDT bestaat sinds 1959. Sinds de oprichting is het NDT uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende en vernieuwende gezelschappen in de moderne dans ter wereld. Veel van de oprichters van het NDT hebben hun teken achter gelaten op de Nederlandse dans, zoals Hans van Manen, Rudi van Danzig en Gérard Lemaître. Charles Czarny, Martinette Janmaat en Mabel Alter werden bekend als dansleraren aan diverse conservatoriums en dans academies in Rotterdam en Amsterdam.

"Wat komt er bij mij naar boven als ik denk aan het Nederlands Dans Theater? Pietje, Mil, Hans, Jaap, Wil, Ben, Carel, Job, Chuck, Han, Lex en... Gerard natuurlijk. De volgepropte bus met kostuums, decors én dansers. De schuine tonelen, de piepkleine kleedkamers, het séjour om van te eten, de kostuums die niet teveel mochten kosten. Maar ook het groeiend succes, het geweldige publiek en vooral het dansen!" 
Mabel Alter n.a.v het 50-jarig jubileum NDT.

Volledige Dossier...

Picture: Mabel Alter as a guest for the Dutch Don't Dance Division giving an interview as one of the Pioneers of professional dance in the Netherlands. From L to R Annemarie Gerritsen, Job Sanders, Gerard Lemaitre, Martinette (Pietje) Janmaat and Mabel Alter.